Адв. Веска Волева: Банкерите у нас имат безумни права за сметка на всички в държавата

Покачване на лихвите по кредити е само плашене, има обективните индекси, с които в целия свят се съобразяват, заяви юристката

КТБ е баналната ситуация в България - надуване на балони и накрая спукване на балоните. Всички, които надуваха балоните, дават сега на заден, заяви в ефира на ТВ7 адвокат Веска Волева. "Вчера един банкер каза, че са виновни журналистите. Те били дали наградата на банката. Според тях, виновни са всички, освен банкерите", каза още тя.

Тя е убедена, че най-голяма вина носят политиците. "Тази ситуация беше подготвена отдавна. Още в началото на новия век бяха премахнати текстове от Наказателния кодекс, които предвиждаха наказателна отговорност за необезпечени кредити. След това беше приет Гражданско-процесуалният кодекс, който срина правосъдието, срина правилното и честно банкерство, защото предостави безумни права на банкерите за сметка на всичко в държавата. Всичко е в изгода на банкерите", катерогична е юристката.

На въпрос на водещия каква е вината на Иван Искров, дали е зависим, адвокат Волева отговори потвърдително, но уточни, че в дъното на всичко стоят политиците. "Доволна съм, че насреща ми в студиото няма нито един банкер, който да ми грабне думата, и да не можеш да кажеш нищо, освен позицията на банкерите", каза тя.

Помолена да коментира и информацията, че заради КТБ ще се качват лихвите по кредитите, адвокатката разясни: "Това е само плашене. Те говореха за обективните индекси, с които в целия свят се съобразяват, че нямало такова нещо. Това са дежурните плашения. Лихвите по света са 2,5 максимум 4 процента, в България са 15 до 20! Лихвата се вдига от банката, защото ГПК позволява това! Печалбите от някои банки отиват в чужбина."

Според нея, всичко, което се случи около КТБ, се направи, за да не остане и остатък от тази банка и да не бъдат изплатени и гарантираните влогове.

"Съветвам клиентите да водят дела независимо от изхода. Мина времето, когато овчедушният български народ търпеше всичко. Каквото и да им коства, да водят дела. Не мога да им обещая, че ще бъдат спечелени, защото нямам доверие на съда. Но трябва да се търси справедливост", категорична е адвокат Волева.