Екзекуторът на Доган получи присъда 3.5 години затвор

Три години и половина да лежи в затвора Октай Енимехмедов за хулиганство и закана за убийство на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Това е решил състав на Софийския апелативен съд.

С това решение се потвърждава първоинстанционната присъда от 26 февруари Софийският градски съд. Припомняме, че на 19 януари м.г. Октай излезе на трибуната на националната конференция на ДПС с насочен газов пистолет и три пъти натисна спусъка срещу Ахмед Доган.

В мотивите си за присъдата СГС посочва, че е отсякъл закана, а не опит за убийство заради резултатите от назначените балистични експертизи, от направените видеозаписи в момента на покушението в НДК, както и от показанията на подсъдимия, покрепени от свидетелските такива.

Според съдебния състав:

„По делото не се доказа нито деяние, което е било годно да предизвика смъртта на пострадалия,

нито подсъдимият да е съзнавал, че с деянието си може да причини смъртта на А.Д., нито да е целял такъв резултат, поради което обвинението, че деянието представлява опит за убийство, е недоказано."

В мотивите пише още, че на показанията на свидетелите и обясненията на подсъдимия за въпросния ден в зала 3 на НДК съответстват приобщените по делото дискове, съдържащи видеозаписи на деянието и на кадрите от тях.