Кюстендил и Дупница очакват ДПС да не погазва неписания морален закон

Моралът изисква народните представители от листата на ДПС за 10-ти МИР да не положат клетва, заяви кметът Паунов

Кметът на Кюстендил Петър Паунов заяви след срещата с председателя на ДПС Лютви Местан и кмета на община Дупница Методи Чимев, че моралът изисква народните представители от листата на ДПС за 10-ти МИР да не положат клетва. Отново се потвърди, че в Кюстендил става въпрос за аномалия. Изборният резултат, за съжаление, е предпоставка за недоумение.

Според Петър Паунов, огорчението на всички граждани на Кюстендил и Дупница се оказва, че не е останало незабелязано в нито една политическа централа, в нито един от регионите. „Получихме уверения за подкрепа в много от нашите инициативи и затова още веднъж изказваме благодарност и респект. За съжаление, имаше и точка, по която не можем да постигнем съгласие. Тя е във връзка със законови съображения и предпоставки. Единственото, което остава в момента, е несправедливият мандат с 864 гласа. Ръководството на ДПС смята, че няма основание да бъде оттеглен народен представител, защото ще бъде нарушена Конституцията. В Изборния кодекс ясно е записано, че когато някой не положи клетва, той бива заместен от следващия, ако и той не положи клетва – от следващия и така до изчерпване на мандатите.

Моралът на българските граждани, моралът на Димитър Пешев, на всички техни наследници, изисква народните представители, които са посочени за 10-ти МИР от ДПС, да не полагат клетва, за да може действително този вот да бъде уважен и всички заедно да се изправим срещу тази аномалия, наречена Изборен кодекс”, заяви Петър Паунов. Той благодари за подкрепените инициативи и за уважението. „Ние действително, конструктивно ще настояваме за незабавна промяна в изборното законодателство, за да има ясно представителство. Кметовете са гаранти на закона на местно ниво. Очакваме от тук моралните решения на всички участници в листата, подпомогнати от ръководството”, допълни Петър Паунов.

Проблемът, за който всички отдавна говорим, е законодателен, заяви от своя страна кметът на Дупница Методи Чимев. Като общо намеренията са във вярната посока, но лошото е това, че в частност не се решава проблемът на Кюстендил и Дупница и като цяло на 10-ти многомандатен избирателен район.

Според Чимев трябва да има промяна в законодателството гласовете на българите извън пределите на родината да бъдат обособени като отделен избирателен район. „Всичко е добре, но стои въпросът: Какво правим в тази ситуация. Нашата гражданска позиция едва ли е удовлетворена, моята като гражданин не е. Това, което предстои да бъде направено, е просто – гражданите на 10-ти многомандатен избирателен район да продължат да акцентират върху този проблем”, заяви Методи Чимев.