Делото за имотите на братя Галеви - пред провал

Причината е липса на актуален адрес на подсъдимите

Върховният касационен съд отказа да възобнови делото за конфискация на имотите на братя Галеви, по искане на главния прокурор Сотир Цацаров.

Решението за това, което се случва за втори път, е липсата на актуален адрес на двама дупничани, които са издирвани от Интерпол. Делото е отложено за друга дата, с ново призоваване на осъдените, като съставът на съда е указал на представителя на ВКП своевременно да посочи актуални адреси на осъдените Пламен Галев и Ангел Христов, за да бъде извършена процедурата по тяхното призоваване.

До проведеното второ открито съдебно заседание от 25 януари 2013 г. прокуратурата не е изпълнила дадените от ВКС указания, поради което с протоколно определение производството е прекратено. Делото е върнато на ВКП за посочване на актуални адреси на дупнишките бизнесмени.

В началото на юни Софийският апелативен съд постанови за Пламен Галев 5 години затвор, глоба в размер на 10 000 лв. и конфискация на 1/3 идеална част от имуществото му. Ангел Христов бе осъден на 5 години затвор, глоба – 7 000 лв. и конфискация на ¼ идеална част от имуществото му. На 03.05.2012 г. ВКС измени присъдите само в наказателната част.

В искането главният прокурор твърди, че „не са събрани доказателства за имотното състояние на подсъдимите и не е посочено какво имущество се конфискува”, затова иска възобновяване на делото и връщането му на апелативния съд за ново разглеждане в частта за конфискацията.

Галеви изчезнаха от правоохранителните органи след като ВКС се произнесе окончателно с присъдите им на 3 май. От 15 май се издирват от Интерпол.