Нови свидетели по аферата „Костинброд"

Надпечатаните бюлетини в Костинброд дори не се заключвали

СГС заседава по делото за незаконните 350 000 бюлетини в Костинброд. Процесът се гледа по съкратената процедура. Показния до момента дадоха служители от производствения процес на печатницата "Мултипринт".

Готовата продукция е 50 бюлетини в кочан. Това каза Донка Борисова, експедитор в печатницата "Мултипринт" по време на заседанието по делото "Костинброд". То е образувано във връзка с опита да се фалшифицират парламентарните избори през май 2013. Ден преди изборите бяха заловени около половин милион бюлетини готови за използване.

Донка Борисова е отговаряла за експедирането на готовите бюлетини по райони. Жената разказа пред съда каква е била организацията и обясни, че в един кашон е имало 10 кочана от по 50 бройки, тоест 500 бюлетини. Борисова не е отговаряла за надпечатаните и бракувани бюлетини, но в един момент й е било казано, че от ЦИК искали по 10 броя бюлетини за всеки избирателен район. Тези бюлетини, които тя взима от този склад, ги е търсела по думите й до обяд тя и още трима нейни колеги. Тя сравни намерените бюлетини с мостра на книга, като каза, че това е само корицата.

Донка Борисова твърди, че готовата продукция е 50 бюлетини в кочан. Тя не е намирала такива в този склад. Самият склад изглеждал разхвърлян. "Ако е бил подреден и подготвен, нямаше да ги търсим до обяд", каза Борисова. Тя твърди, че всичко под 50 бюлетини в кочан е брак, така бюлетините, които трябвало да преведе на ЦИК, които намерили след дълго търсене, изглеждали добре, но след като не са минали последната операция за тях са брак. Според нея бюлетините, показани на пресконференцията на прокуратурата, били брак, те били от по 12-16 бюлетини в кочан, а не по 50. Бюлетината изглежда добре, но за печатницата е брак и не могат да я предадат, продължи да твърди пред съда Донка Борисова. Тя също така смята, че нищо не можело да бъде изнесено от склада. "Не може да бъде изнесено, защото както каза прокурорът има 82 действащи камери, които наблюдават всички къде отиваме, какво правим в тази печатница и защо сме отишли там. Има си охрана, полицаи, жива денонощна охрана", твърди Борисова.

По делото днес трябва да бъдат разпитан 7 свидетели.