​Министър Иванов: Това, че нямаме шеф на ВКС мирише на политическа сделка

Със сигурност ще има реакция от Брюксел по повод проваления избор, смята юристът

България се превръща в новия "болен човек" на Европа. Това каза служебният правосъден министър Христо Иванов в ефира на БНР.

Той подчерта, че много хора от съдебната система не разбират, че се намираме в дълбока криза на институционалността и държавността, както и това, че думата "реформа" е отсъствала от вчерашната процедура за избиране на председател на Върховния касационен съд (ВКС), който се провали.

Избор не се прави, ако няма политическа сделка. Това е формулата, която видяхме. Така беше и преди няколко месеца с главния съдебен инспектор. И понеже в момента сме в едно междувластие - няма политическо решение как да бъде изиграна картата с председателя на ВСС, поради което не се състоя и мнозинство. Опитът показва, че ВСС е много чувствителен към ситуацията и надмощията в политическата система, коментира Иванов.

Според него докато държавата е в междувластие, а пък съдебната система в междупроцедурие, професионалната общност трябва да си направи изводите, от това, което се случи. 

Наличието на двама прилични кандидати, които имахме, не е достатъчно. Съдебна власт не се дава. Това, че това е записано в Конституцията, не е достатъчно. Някой трябва да я вземе, да я поиска и да я упражнява като независима, обясни правосъдният министър.

Според него със сигурност ще има реакция от Брюксел по повод проваления избор на председател на ВКС и уточни, че големият сигнал ще дойде през януари, заради което перспективата за България не е добра.

"Но нашата задача е да си свършим работата, да дадем няколко супер ясни сигнала, че в София има план и ясна визия и чисто лидерство за съдебна реформа", посочи правосъдният министър и допълни, че не е изключено в януарския доклад да бъде направена първата стъпка за отделянето на България от Румъния.