Граничният полицай, прегазил бебе, вече е само под домашен арест

Бургаският апелативен съд (БАС) промени мярката за задържане под стража на граничния полицай. Той вече е под домашен арест

Бургаският апелативен съд (БАС) промени мярката „задържане под стража“ на граничния полицай Костадин Стоянов, който уби 11-месечно бебе Крушевец в следствие на злоупотреба с алкохол. Съдия Георги Кошничаров пусна граничния полицай под "домашен арест".

Мотивите на съда са, че няма достатъчно събрани факти, които да доказват, че Костадин Стоянов е карал пиян и с превишена скорост във фаталния момент. Още повече, че при наличие на алкохол в кръвта под 0,5 промила, каквато е пробата на Стоянов, той не носи нито наказателна, нито административна отговорност.

Тежестта на обвинението намаля още повече след като излезе кръвната проба на Стоянов, която установи, че той е карал автомобила си с 0,3 промила алкохол в кръвта. Тази от урината пък бе 0,47 промила. Единствено проверката на дрегера отчете над допустимия минимум - 0,67 промила. Имаше подозрения, че обвиняемият е използвал кисело, за да неутрализира алкохола в кръвта си.

„Съжалявам много за случилото се. Моля за по-лека мярка”, промълви пред съдията Костадин Стоянов. Запитан какво е неговото обяснение за инцидента, обвиняемият предположи, че може би автомобилът му се е повредил в движение, тъй като внезапно тръгнал наляво.