​Кандидатките за шеф на ВКС - чисти като сълза

За първи пъти има двама кандидати, които са съдии, преминали през всички инстанции

Висшият съдебен съвет излезе днес с доклад за професионалните качества на кандидатите за нов председател на Върховния касационен съд Павлина Панова и Таня Райковска, съобщи „Фокус“.

Той бе представен официално от Милка Итова, член на Висшия съдебен съвет. В него се казва: “Докладът и неговото създаване е в резултат на по-широка публичност и откритост на процедурата на този конкурс. В резултат на по-голямата прозрачност и публичност и променените правила, ние изготвихме по-задълбочен анализ и преглед на професионалните качества на кандидатите за председател на Върховния касационен съд.”

Итова отбеляза, че за първи пъти в тази процедура има двама кандидати, които са съдии, преминали през всички инстанции.

„Събирането на материали за изготвянето на този доклад започна с идеята, че това са съдии, познати в нашите среди с безспорни професионални качества. Чрез този доклад събрахме достатъчно информация за двете кандидатки. Информацията, която използвахме, за да изготвим докладите са във връзка с правилата за избор на председател на ВКС – документи, съдържащи се в кадровото досие на кандидата, автобиографични данни, данни, съдържащи се в предложението по член 173 от Закона на съдебната власт“, обясни Милка Итова.

Освен това са събрани и обобщени всички медийна публикация за двете кандидатки, въз основа на които е изготвен медиен профил за съдия Панова и съдия Райковска.

“На базата на цялата събрана информация можем да направим извода, че и двете кандидатки притежават необходимите професионални качества за длъжността, за която кандидатстват“, обобщи Итова.