Убиецът на Джон Ленън с осми отказ да бъде пуснат на свобода

Специална комисия изслушала Майк Чапман и взела решение по казуса

Марк Дейвид Чапман, убиецът на легендарния фронтмен на "Бийтълс" Джон Ленън, получи осми отказ за предсрочно освобождаване, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Изслушването на 59-годишния Чапман било миналата сряда чрез видеовръзка със затворническата му килия, а решението за отхвърляне на молбата е взето в петък от специална комисия. "Молбата се отхвърля. След проучване комисията реши, че ако бъдете освободен сега, има вероятност отново да нарушите закона, както и че освобождаването Ви е несъвместимо с общественото благо", гласи обосновката му.

Марк Дейвид Чапман застреля Джон Ленън на 8 декември 1980 г. пред дома му в Манхатън, Ню Йорк. През 1981 г. убиецът се призна за виновен и беше осъден на минимум 20 години затвор с възможност за доживотна присъда. От 2000 г. Чапман има право да иска намаляването й.

Оттогава той направил това осем пъти. Нова молба за условно предсрочно освобождаване Чапман може да подаде през август 2016 г. Йоко Оно, вдовицата на Джон Ленън, е категорично против освобождаването му.