Спрягат две дами за шеф на Върховния касационен съд

Магистратките са понастоящем заместници на Лазар Груев

Кандидати за председател на Върховния касационен съд (ВКС) ще са двама от заместниците на настоящия ръководител - Лазар Груев. Това са съдиите Таня Райковска (която е шеф на търговската колегия) и Павлина Панова, която ръководи наказателните съдии.

За Панова съобщи още миналата седмица Груев, който и ще я подкрепи, а за номинацията на Райковска съобщава в днешния си брой в. "Преса", позовавайки се на членове на Висшия съдебен съвет, които ще я издигнат. Според изданието Райковска най-вероятно ще бъде подкрепена от главния прокурор Сотир Цацаров. Третият заместник на Лазар Груев - Красимир Влахов няма да участва в конкурса, научи "Дневник".

Тази седмица в две поредни заседания кадровиците на Темида ще могат да внесат кандидатурите. Това могат да направят най-малко петима членове на съвета и министъра на правосъдието. Днес Зинаида Златанова обяви, че няма да издига никого (досега министър не е внасял кандидатура). Избран ще бъде този, който получи подкрепата на 17 от членовете. Изборът е насрочен за 25 септември.

Миналата седмица ВСС откри процедурата по избор. Тогава постъпи и писмо от 49 съдии от ВКС,

в което те излагат своето виждане на какви условия да отговарят кандидатите за ключовия пост председател на ВКС. Те искат да има профил на длъжността и високи професионални качества и безупречна репутация (каквито са изискванията на закона), както и да бъде съдия от същия съд.

Членовете на съвета приеха само за сведение становището на магистратите. Преди две седмици те имаха възможност, но не промениха спорните правила, по които ще се проведе избора. Те ще са същите като тези, при които беше избран главният прокурор Сотир Цацаров преди близо две години. Така ВСС обърна гръб на прозрачността и пренебрегна призивите и на Европейската комисия. В знак на протест най-голямата магистратска организация Съюза на съдиите и Български адвокати за правата на човека напуснаха Гражданския съвет към ВСС и обявиха, че съветът се е заявил като бранител на статуквото и демонстрира отсъствието на каквато и да било воля за провеждане на съдебна реформа.

Европейската комисия (ЕК) напомни преди време, че ключовия избор за председател на ВКС ще е показател за наличието на желание за реформа в съдебната система. В началото на седмицата пък от комисията разкритикуваха фактът, че съдебният съвет отказа да промени правилата.

Съдия Павлина Панова е заместник-председател на Върховния касационен съд от 2012 година. Освен това тя е и резервен съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от 2009 година.

Съдия Павлина Панова е заместник-председател на Върховния касационен съд от 2012 година. Освен това тя е и резервен съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от 2009 година. Наскоро тя беше повторно определена за длъжността. Панова е и представител на България в Евроджъст. Цялата професионална кариера на съдия Панова е в съдебната система, като тя преминава последователно през всички нива. Започва като прокурор, а през 1994 година е назначена в Софийския районен съд. Четири години по-късно тя вече е съдия в Софийския градски съд. Впоследствие работи и в Софийския апелативен съд и ВКС.

Специализирала е в "Т.М.С Ассер Институт" в Хага. Преминала е специализиран курс на обучение по право на ЕС в Германия и в Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Има специализации в Дания, Полша и Франция. От 2004 г. е доктор по право, а от 2007 година - магистър по право на Европейския съюз.

Съдия Таня Райковска е заместник-председател на ВКС от 2012 година. В началото на кариерата си е била е младши съдия в окръжния съд във Велико Търново, от 1987 г. е съдия в Софийския районен съд. През 1993 г. започва работа в Софийския градски съд, където от 1997 г. е ръководител на фирмено отделение. През 2001 г. е избрана за върховен съдия, впоследствие оглавява Първо търговско отделение. Райковска е асистент е по граждански процес и търговско право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

За поста се спрягат имена и на председателя на Варненския апелативен съд - Ванухи Аркелян, и на изпълняващия длъжност председател на Софийския апелативен съд - Стефан Гроздев.