4 години затвор за шефа на "Софийски имоти" Тошко Добрев

Сагата пред финал

Вече 6 години продължават съдебните саги около т.нар. афера "Софийски имоти", започнала с обвиненията на тогавашния кмет на София Бойко Борисов.Бившият шеф на  скандално известната фирма "Софийски имоти" Тошко Добрев бе осъден на 4 години затвор по едно от делата, които се водят срещу него. Състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател съдия Лада Паунова е потвърдил присъдата на първоинстанционния съд отпреди две години, с която той бе наказан за безстопанственост и за неизгодна сделка.

Добрев бе обвинен за безстопанственост, защото в периода декември 1999 г.- януари 2000 г. не е положил достатъчно грижи за стопанисването на три общински имота и същевременно дал съгласие за апортирането им. Щетите за "Софийски имоти" са оценени на 342 400 лева. Става дума за апортирането на 3 магазина в центъра на София в дружеството "Симетра 1".

Добрев е признат за виновен и за продажбата 3 857 акции от дяловото участие на „Софийски имоти" на занижени цени, става ясно от решението на САС, публикувано на 2 юли. Той обаче е оправдан за изтъргувани други 3 529 акции на дружеството.