30 жалби във ВАС за три дни срещу решения на ЦИК

Броят им не е повече отколкото при други избори

За последните три дни Върховният административен съд е получил 31 жалбисрещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това обяви председателят на съда Георги Колев. По думите му основната част от тях са свързани с регистрацията на Синята коалиция и с броя и автентичността на подписите, необходими за регистрация на партии от ЦИК.

Колев подчерта обаче, че в никакъв случай не може да се каже, че броят на жалбите сега е повече отколкото при други избори. Председателят на ВАС уточни, че жалби се подават кампанийно – един ден са пристигнали 30 жалби, на втория нямало нито една, а на третия била депозирана само една жалба.

От думите на Колев стана ясно, че съдът е задължен да се произнесе в срок от три дни, независимо от това какво решение на ЦИК се обжалва.

Една от партиите, на която е била отказана регистрация заради голям брой имена, срещу които стоят поставени от други лица подписи и ЕГН-та, е Националдемократическата партия на Димитър Стоянов. Той вече е депозирал жалба във ВАС, предаде БНР. Стоянов добави още, че ще сезира всички европейски институции заради изискването за необходим брой подписи: "Няма абсолютно никаква гаранция кой на кого и как ще продаде някаква база данни, която някой да я впише в някаква такава подписка за политическа партия. Никоя партия или нейното ръководство не може да осъществи първо контрол върху събирането на подписка, тъй че в нея няма да има такива проблеми, че някой няма да впише незаконно данни."

Днес в ЦИК бяха изтеглени номерата, под които партиите ще присъстват в бюлетината за изборите за Европейски парламент на 25 май. Окончателният вид на бюлетината все още не е ясен, тъй като продължава проверката на подписките на независимите кандидати.