Отмениха първата оправдателна присъда за отглеждане на марихуана у нас

Марин Калчев трябва да плати 1000 лева глоба

Съдът на втора инстанция отмени безпрецедентната оправдателната присъда за отглеждане на марихуана в България на Марин Калчев от Ловеч. Мъжът бе отгледал две растения, за да облекчи симптомите на множествена склероза.

31-годишният мъж беше признат за виновен от Окръжния съд в Ловеч и осъден да плати 1000 лв. глоба и разходите по делото. Съдът обаче го освободи от наказателна отговорност.

Калчев е осъден за това, че на 26 април 2013 г. в собствения си дом е отглеждал два броя растения коноп, с тегло 59,101 грама, на стойност 354, 62 лв. Част от мотивите на обвинението бяха, че няма доказателства обвиняемият да е изчерпал всички други начини за лекуване, а също липсват и такива, които доказват влиянието на марихуаната за подобряване или влошаване на здравето му и симптомите на болестта.

На първа инстанция съдия Галя Маринова призна 31-годишния Марин Калчев от Ловеч за невинен, тъй като е извършил престъплението при условия на крайна необходимост да спаси здравето си.

В защита на своя клиент адвокат Калин Ангелов заяви пред съда, че множествената склероза е нелечимо заболяване, състоянието и пристъпите на болестта могат де бъдат подобрени или влошени. По думите на Ангелов марихуаната влияе добре на симптомите на болестта и позволява на Калчев да живее нормален живот, доколкото това е възможно.

Аз съм гледал две растения и това, което ще получа от тях, е многократно по-ниско от стойността на т. нар. „нарколаборатория", заяви в съдебната зала Марин Калчев, цитиран от БТА.

По думите му той е направил това с ясната идея, че иска да знае какво употребява. Пред журналисти той бе категоричен, че ще продължи да отглежда и употребява марихуана.

Неговият адвокат каза, че ще подадат жалба в Страсбург, като имат шестмесечен срок да го направят.

Случаят на Калчев събуди в България дебата за употребата на марихуаната за лечебна цел и евентуалното легализиране на дрогата в такива случаи. Гледните точки за и против се сблъскаха при крещящото отсъствие на държавните институции от опита за диалог.