Оставиха в ареста петимата мъже, хванати с 90 килограма наркотици

Те са задържани при специализирана полицейска операция, с участието на окръжната прокуратура в Шумен, проведена на 19 април

Шуменският окръжен съд остави в ареста петимата мъже, обвинени за притежание на 90 кг. наркотични вещества. Това са Емил Асенов, по прякор "Байчото", Елзер Мустафов и Мартин Мартинов от Нови пазар, както и Росен Асенов и Асен Асенов от Добрич. Мерките за неотклонение на петимата мъже се гледаха в съда от вчера следобед до късните часове на деня, съобщи БТА.

Петимата мъже са задържани при специализирана полицейска операция, с участието на окръжната прокуратура в Шумен, проведена на 19 април. Оперативната разработка е продължила няколко месеца. В рамките на операцията са извършени претърсвания и изземвания от четири автомобила, от къща в Нови пазар и имот в местността "Станата", намираща се в близост до града, при които са намерени таблетките.

Според обвинението без надлежно разрешително са придобили и държали 90 килограма прекурсори - таблетки с активен компонент псевдоефедрин, използван за производство на метаамфетаминов тип наркотично вещество. Ако те бъдат признати за виновни, могат да бъдат осъдени на "лишаване от свобода" от три до 12 години, както и на глоба от 20 до 100 хил.лв.

Пратката с наркотичните вещества е била предназначена за Полша. Медикаментите за лечение на синузит, които в България не са разрешени за продажба, са били закупени от Истанбул и вкарани в страната през ГКПП "Лесово" с два автомобила. Чрез съвместната акция на полицията и прокуратурата е предотвратена възможността таблетките да бъдат доставени в Полша, където да бъдат преработени и произведени наркотици.