Само във Faktor.bg: Банкери шпионирали за конкуренти бизнеса на убиеца от Бургас

Любомир Симеонов бил предупреден, че ако наеме нов строител ще загуби европейското финансиране 

Служители от бургаския клон на „УниКредит Булбанк” тенденциозно и целенасочено са работели против клиента си Любомир Симеонов, като са изнасяли данни и информация за бизнеса му на негови конкуренти. Това става ясно от нови документи, с които Faktor.bg разполага чрез близки на бившия военен.

Само преди дни Симеонов най-хладнокръвно застреля в центъра на Бургас шефката на местния клон на банката Павлинка Йовчева, а по-късно се предаде на полицията.

От разследване и документи, които Faktor.bg публикува първи (виж ТУК) става ясно, че предприемачът в продължение на месеци е бил обект на изнудване и притискане от група служители на банката, които са го карали да наеме посочена от тях фирма, която да изпълни строително-монтажните работи по финансиран от ЕС проект за изграждане на втори цех за преработка на билки. Само при това условие са обещавали да му отпуснат кредит, с който Симеонов да съфинансира проекта си. Това разкрива самият убиец в поредица от жалби и сигнали, които изпраща до различни институции, които са останали безмълвни към проблема му.

Фаворитът на банкерите от Бургас е била строителната фирма „Партньори АТ” ЕООД, със седалище Карнобат и управител Тодор Събев Атанасов. От новите документи, с които разполагаме (виж ТУК) става ясно, че Любомир Симеонов първоначално е бил „клекнал” пред атаките на банкерите и се е съгласил да получи оферта от „Партньори АТ” и те евентуално да поемат строителните работи. Получената от тях оферта предоставил за анализ на консултанта, който му е изготвил проекта за кандидатстване по европейска програма чрез фонд „Земеделие”. В специално писмо дружеството консултант „Метал 99” ООД от град Сливен предупреждава недвусмислено Симеонов: „От предоставената ни оферта е видно, че колегите от „Партньори АТ” ЕООД са използвали количествено-стойностната сметка, изготвена от проектантите и други фирми и недобросъвестно са намалили всяка една единична цена с по няколко стотинки, за да стане офертата им по-ниско от другите. Това навежда на мисълта, че те имат предоставена информация за другите три оферти от Вас или от някой друг”.

„Ако тази оферта не е предоставена от Вас на „Партньори АТ” ЕООД, то тя е предоставена или от банкова институция, която нарушава банковата тайна, или от ДФЗ”, категоричен е консултантът. Осевн това той припомня на Симеонов, че при самото кандидатстване по програмата, според изискванията са посочени три строителни фирми, като от тях вече е избран подходящият изпълнител от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ, б.р.).

Консултантът е категоричен още: „... длъжни сме да Ви предупредим, че ако желаете да се възползвате от субсидията на ДФЗ, всичко по проекта трябва да бъде изпълнено така, както е одобрено и от фирмата, която е одобрена за изпълнител. В противен случай бихте могли да загубите целевото финансиране”. Близки до бизнеса на Любомир Симеонов твърдят, че той е оперирал само чрез „УниКредит Булбанк”. Според бизнесмена било невъзможно от ДФЗ да предоставят на конкурентната фирма поверителната информация, защото те вече са били избрали предпочетен от тях строител. Така всичките му съмнения били насочени към ръководения от убитата Павлинка Йовчева бургаски клон на „УниКредит Булбанк”. Симеонов е бил изправен пред дилемата или да смени самоволно предварително избран строител и да загуби финансиране, или да откаже да работи с човека на банката и да не получи кредит. И при двата вариант единственият губещ е бил Любомир Симеонов и вероятно именно тази безизходица е формирала крайното решение да разреши проблема по най-жестокия и неприемлив начин – убийство.

В следствие на разкритията и комплицираната ситуация Симеонов пише поредното официално писмо до убитата Йовчева, което е с дата 17 септември 2012 г. В него заявява: „ Искам да споделя Вас, че „Ветоника” ЕООД не допуска кореспонденцията с Вас да излиза извън Дружеството и УКБ, но от клона Ви в гр. Карнобат продължава да изтича информация. На 13.9.2012 г. при случайна среща  с Веселен Желев (бившият шеф на клона, б.р.) ми бе заявено, че Тошко (управителя на „Партньори”) е готов да ми „скочи”, и той едва го удържал. Случаят излиза извън контрол. Хората, които посочих с писмо Изх.№87 от 1.9. 2012 г., имат човек в централата Ви. Няма да допусна няколко човека с нечисти мисли да злоупотребяват с името ВЕТОНИКА”, предупреждава гневно убиецът.

Според близки на Симеонов, след сигналите му от ръководството на банката в Бургас не е последвал никакъв отговор и реакция.

Faktor.bg направи опити да се свърже с Тодор Атанасов, шеф на близката до банкерите строителна фирма „Партньори АТ”, но никой не отговаря на телефоните му, а в офиса му се включва факс. Симеонов, след свое проучване твърди в жалби, че именно тази строителна фирма, заради която му съсипват бизнеса, изпълнява поръчки на кредитирани от банката лица, както и всички ремонти на офиси на институцията в района.

От допълнителни проверки става ясно, че опитите на заинтересовани лица да изкарат сега Симеонов неблагонадежден клиент не отговарят съвсем на истината. През април 2012 г. убитата шефка на бургаския клон на „УниКредит Булбанк” Павлинка Йовчева и колежката й от Карнобат Таня Колева правят специална среща на Симеонов с изпълнителния директор на „Банкиране на дребно” при „УниКредит Булбанк” Паскуале Джамбои, който гостува в Бургас. Тя е документирана. Собственикът на „Ветоника” е представен на софийския шеф като най-добрия клиент на банката в района, а Джамоби декларира, че би искал да продължат да си партнират.

Изложените нови документи недвусмислено показват, че през последните месеци убиецът Любомир Симеонов се е намирал в истински капан, въпреки че многократно е търсил съдействието на различни институции. Тежката чиновническа система и неограничените правомощия, които политиците дадоха на банките, се оказват решаващи, за да се стигне до кървавата развръзка.

 Почти седмица след убийството на банкерката, Симеонов е признал вината си, а днес, след като съдът го остави за постоянно в ареста, убиецът заяви директно: „Не съм убивал за пари, а заради държавата и заради хората. Докато има "бели якички" - скъпоплатени и алчни, нито държавата ще върви напред, нито икономиката, а хората ще стават все по-гладни". 

До сега обаче няма яснота какво е предприела прокуратурата срещу лицата, които Симеонов твърди, че са го изнудвали и са му съсипвали бизнеса. Мълчат и от ръководството на забърканата в скандала „УниКредит Булбанк”. Не се казва нищо - дали са инициирали своя вътрешна проверка и какво е отношението им към забърканите в историята още няколко служители. Безспорно е, че за банкерите този неприятен инцидент е най-добре да си остане като битов, но подмяната няма да реши проблемите между банки и клиенти. От година те са пред експлозия. И ако до сега се самоубиваха пострадалите кредитополучатели вече и убиват.