Провал на референдума за “Змейово”

Активността на гласувалите на референдума за полигона „Змейово" не надхвърли 20%, съобщиха от община Стара Загора.

 При обработени 74,26 на сто от протоколите с „да" са отговорили 95 на сто от гласоподавателите, 5 % са дали отговор „не".

Вотът на местния референдум с отговор на въпроса „Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово"?" приключи в 20 ч.

Гласуването започна в неделя сутринта в 07.00 ч.

В него са участвали 29 784 избиратели, или 19,93 на сто от имащите право на глас в старозагорската  община.

Най-много са гласувалите в избирателна секция  №84 в детска градина „Зорница"-  300 души, а най-малко - по 9 души - в СИК 145  в Студентския град и СИК 137 в кв. „Лозенец".

Една заявка за осигуряване на специализиран транспорт за хора с увреждания е била приета от служителите на общинската администрация, като избирателят е упражнил правото си на глас.

Референдумът се проведе в 202 избирателни секции в 51 населени места на община Стара Загора. Имащите право на глас са 149 434.

Припомняме, според законовите изисквания,  референдумът е валиден, ако в него са се включили не по-малко хора от участвалите на последните избори за общински съвет в съответната община.

Отговорът на въпроса, предложен на референдума, се смята за утвърдителен, ако с „да" са отговорили повече от половината от участвалите избиратели.

В случая прагът за признаване на референдума е 68 552 избиратели от имащите право на глас 142 728.

Ако предложението, което се подлага на гласуване  на референдума, бъде отхвърлено, следващ вот по  същия въпрос може да бъде иницииран най-рано след една.