Потушиха напрежението в бежанския лагер в Харманли

Според мигрантите предстоящата зима може да се окаже фатална за тях

Часове след протеста в бежанския лагер в Харманли напрежението е потушено, но не и недоволството на бежанците.Хабиб е от Афганистан. Пристигнал в лагера само преди шест дни и вече е взел решение, че не иска да е тук. Той е софтуерен специалист. Иска да работи в Западна Европа, съобщава Нова телевизия.

Същото желание имат и останалите над 1000 бежанци, които вчера вдигнаха бунт и посочиха лошите условия като причина за него.Според мигрантите предстоящата зима може да се окаже фатална за тях, въпреки че са настанени в новоремонтирани стради с отопление. Шест месеца всъщност е законният срок бежанците да получат статут. Те са поискали това да стане веднага и да бъдат пуснати през сръбската граница. Заканват се, че протестът няма да е последният.

Засега преговорите продължават и напрежението е потушено, но вероятно само временно. „Голяма част от исканията относно битовите условия в лагера са изпълнение – има топла вода, а всеки от тях получава топла храна три пъти на ден. Задължение на всеки настанен тук е да се грижи за хигиената в стаите”, заяви в предаването „Здравей, България” директорът на центъра Димитър Захариев. На въпрос имат ли основания да искат да напуснат лагера, защото не се чувстват добре, Захариев отговори, че към момента няма вариант бежанците да заминат за Западна Европа. „Има срокове”, отговори той. Жителите на квартала, в който се намира бежанския лагер, пък поискаха засилване на охраната.