Родителите ще контролират безплатните закуски в училище

Храната за едно дете е на стойност между 50 и 95 стотинки на ден

Просветният министър Меглена Кунева предлага родителите да контролират доставяните безплатни закуски на учениците от първи до четвърти клас. Идеята бе лансирана на среща с представители на Асоциация "Родители", фондация "Движение на българските майки" и Национален алианс "Усмихни се с мен".

Безплатните закуски се дават по Националната програма за развитие на училищното образование, по която се отпускат около 20 млн. лева годишно. Храната за едно дете е на стойност между 50 и 95 стотинки на ден. Родителите често се оплакват, че храната е оскъдна или неподходяща.

"Необходимо е контролът да става през обществените съвети, които всяко училище вече трябва да има с новия закон за предучилищното и училищното образование. Родителите трябва да подават сигнали за лоши храни, липса на етикети и съдържание", заяви Кунева.

Обществените съвети могат да влияят за сключването на договорите между училището и фирмата доставчик. Ако дадена компания набере достатъчно точки от родителите, ще сключи договор с училището. Ако обаче не е одобрена и има нула точки, няма да може, обясни Кунева.

Отделно може да се направи забранителен списък на фирмите, които са излъгали родителите и съответно децата.