В България има двоен ръст на употребяващите дрога деца​

Нашите гимназисти са №1 по употреба на анаболи в Европа

Българските гимназисти са първенци по употреба на анаболи в Европа. Това показва проучване от 2015 г., обхванало 96 000 ученици на възраст 15-16 г. в 35 страни на Стария континент.

България е сред малкото държави, в които през последните 16 г. има двоен ръст на употребяващите дрога деца.От 14% през 1999 г. те са се увеличили до 30%, или близо 22 000 през 2015 г. Навсякъде в Европа най-предпочитан от гимназистите е канабисът, който според децата се намирал доста лесно.

8 на сто са опитвали дизайнерски дроги и опасния друсан чай – смес от билки и синтетика, заместващ традиционните наркотици.

„Процентът е двойно по-висок от средния за Европа. Често самите деца не знаят какво точно пушат, защото непрекъснато се появяват нови психоактивни вещества, повечето от които са силно токсични“, поясни Банчева.

У нас 10% от момчетата и 2% от момичетата употребяват субстанциите, докато средният процент за останалите страни е 1 на сто, пише "Труд".

Това обясни Антония Банчева, старши експерт в Националния фокусен център по наркотици и наркомании по време на Десетата национална конференция по проблемите на превенцията на употребата на наркотици във Варна.

Според Банчева тепърва предстои анализ на причините за тази опасна тенденция, както и за влечението към хазарт, което за първи път е влязло в обхвата на ежегодните изследвания. Резултатите сочат, че учениците предпочитат онлайн залозите. У нас 30% от момчетата и 7% от момичетата играят хазарт поне веднъж годишно. По този показател сме шести, а първа е Гърция.

Всеки четвърти пуши

Въпреки отчетения за 15 г. спад с 14% всеки четвърти български ученик на 16 г. пуши, докато средно в Европа децата тютюнджии са двойно по-малко.

За 15 г. употребата на алкохол сред подрастващите у нас се е запазила на едни и същи нива – 59% пият поне веднъж месечно, а 46% от тях са изгълтали по 5 питиета наведнъж. Надминават ги само връстниците им от Австрия и Дания, показва проучването на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици.