Ново устройство ще наказва шофьорите в нарушение

Пак ще се плащат глоби, но паяк няма да вдига колата ви

Нов метод за наказание на неправилно паркиралите шофьори ще се прилага в САЩ. Идеята е на Американската компания Ideas That Stick. Обикновено, при неправилно паркиране автомобилите принудително се преместват с паяк или им се поставя скоба на някое от колелата и по този начин автомобилът не може да се движи.

Независимо от метода, глоба се плаща. Идеята на американската компания е, вместо да се блокират колелата на автомобила, да бъде блокирано предното стъкло. Новата система се нарича Barnacle. Това е здрав пластмасов панел с неособено сложна електроника, който може да се сгъва на две, а в двата му края са поставени мощни смукалки, чрез които се закрепва на стъклото.

Устройството се закрепва на предното стъкло на автомобила, а шофьорът трябва да заплати глоба чрез мобилния си телефон, след което получава кода за разблокиране на Barnacle. Кодът се въвежда чрез бутоните на панела на устройството. При опит за махане на Barnacle или за потегляне, се задейства мощна сирена и глобата нараства. След смъкването на устройството, то трябва да бъде занесено в специален пункт, а в противен случай следва още по-голяма глоба. В момента Barnacle се тества и не се знае дали ще се окаже ефикасен в практиката.