Пълен хаос във Фонда за лечение на деца, продължават да валят оставки

Само за дни това е третата оставка във Фонда

Директорът на Българския дарителски форум (БДФ) Красимира Величкова напусна Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, съобщиха от БДФ. Своите мотиви за решението си специалистът е изложил в писмо до премиера Бойко Борисов и здравния министър Петър Москов. 

Основната причина за оставката й е несъгласие с начина на ръководене на Фонда след смяната на директора му.

"В момента Общественият съвет е безгласен орган, който не може да изпълнява своята основна функция – да пази и защитава интересите на нуждаещите се от лечение деца. Общественият съвет е поставен в ситуация да взима неинформирани решения, да преглъща подмяната на своя вот от ръководството на Фонда, да потвърждава административно взети решения, с които не е съгласен", пише в писмото Красимира Величкова.

"За мен и за Българския дарителски форум участието в Обществения съвет в настоящата ситуация е без смисъл, още повече – нашето присъствие очевидно легитимира промени, с които не сме съгласни и които не са в интерес на децата", пише още тя.

Българският дарителски форум обяви още, че няма да предлага заместник на Красимира Величкова и се оттегля от Обществения съвет, докато се поддържа приетата политика.

Това е третата оставка в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца за последната седмица. Преди дни Съвета напуснаха Десислава Хурмузова от инициативата "Спаси, дари на..." и националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева. От "Спаси, дари на..." също обявиха, че няма да излъчат нов свой представител във Фонда за лечение на деца. Като причина за оставките беше обявена подмяната на решения и медицински експертизи, забавяне на протоколи, както и липса на диалог с директора на Фонда за лечение на деца и с Министерството на здравеопазването.