Проверяват плажа, окупиран от Доган в парк „Росенец“

Ивицата не е нанесена на нито една карта, затова не може да се и нарече частен, коментира министър Ангелкова

Министерството на туризма ще извърши днес проверка на плажа в Отманли, намиращ се близо до новоизградения палат в парк „Росенец“, придобил обществена популярност като сарая на Доган. Това съобщи ресорният министър Николина Ангелкова по време на инспекциите на плажовете в Слънчев бряг.

Поводът е подаден сигнал от хора на Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ), които са били гонени от въпросния плаж от охранители на обекта, които според информации са били от държавната НСО. Гардовете са казали, че плажът е частен и трябва да си ходят. „Плажът не е нанесен на нито една карта, затова не може да се и нарече частен. Ще извършим внезапна проверка на място, за да установим дали в действителност има охранители, които забраняват достъпа до залива“, обеща министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в Слънчев бряг.

Охранителите на лятната резиденция на Ахмед Доган вече са далеч по-благи и гостоприемни към туристите, установи екип със скрита камера на Нова Телевизия. Не така беше обаче по време на посещението на "Организацията за защита на българските граждани" преди два дни. Сега репортерският екип под прикритие получи само два въпроса от сравнително дружелюбен мъж, който в крайна сметка им пожела приятен плаж. 

Припомняме, че случаят с новоизградения имот се разшумя след публикация в сайта "Бивол". Общественият път до т.нар. сарай е преграден с бариера и се охранява, а държавните имоти на брега са с отрязан единствен достъп по суша. Луксозният дворец е построен с кредити от КТБ, взети от фирма от обръчите на Ахмед Доган, твърди сайтът за разследваща журналистика.

Няколко дни по-късно от Окръжна прокуратура-Бургас заявиха, че са се самосезирали по повод публикациите за имота и поставянето на бариера на пътя пред същия, препятстваща свободния достъп до държавно пристанище и плаж. По случая прокуратурата възложи извършването на проверка от Областната дирекция на МВР за изясняване налице ли са извършени нарушения. Резултати от тази проверка досега официално не се обявени.