Версията на МВР - тютюневите складове в Пловдив изгорели от изпусната цигара

Ако бъде доказано, че клошсрът Данчев е запалил умишлено пожар, то той може да влезе в затвора за до 12 години

От 35 години живея в тютюневите складове. Видях да гори сградата, но не съм я палил аз. Спях на четвъртия етаж, но в събота (20 август) е горяла стаята до моята. Това обясни 44-годишният клошар Любомир Данчев, обвинен вчера (22 август) за палежа на четири склада от Тютюневия град в Пловдив По думите на Данчев той не е бил в складовете, когато те са се подпалили. Освен мен, в складовете влизаха наркомани, добави той. Данчев обясни в ефира на Нова телевизия, че разбрал за пожара, защото видял пожарните, отиващи да гасят огъня.

Според МВР Данчев живее в тютюневия склад от около година. Любителско видео показва как той влиза в склада минути преди пожарът да лумне. Пред полицията клошарят обяснил, че бил изпуснал запалена цигара. Версията е съвсем различна от споделената пред медиите и е изказана след като Данчев говори пред камера. Ако бъде доказано, че Данчев е запалил умишлено пожар, то той може да влезе в затвора за до 12 години. Всички знаем, че реновацията на тези сгради е много по-скъпа от ново построяване, каза Асен Асенов от Фондация „Пловдив 2019”. 

Той не пожела да прави предположения за това какво е станало, но определи като „леко комична” версията за изпусната случайно цигара. Пловдив и България са под лупа, подчерта Асенов във връзка с това, че складовете бяха в презентацията за Европейска столица на културата през 2019 година. Складовете трябва да бъдат възстановени, това е единственото решение, категоричен е Асенов. Петко Костадинов, председател на Камарата на архитектите в Пловдив призова за проверка дали изгорелите складове са били застраховани против пожар, което, според него, би било мотив за умишлен палеж. 

Костадинов посочи, че архитектите искат бързо укрепване на останалото от складовете. До края на седмицата трябва да има проект, каза той, като посочи, че Пловдивска община е отговорна за укрепителните действия. Костадинов поиска и законови промени – да се криминализира безстопанственото отношение към паметници на културата.И днес, 23 август, продължават да тлеят греди в опожарените тютюневи складове. Пожарникари все още работят за пълното потушаване на огъня. Също днес главният прокурор Сотир Цацаров ще отиде в Пловдив.