Казанджиите ще могат да варят ракия целогодишно

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове

Връщат старите правила за варенето на домашна ракия. Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Така ракията ще може да се вари отново целогодишно. В момента то е разрешено само половин година.

 Народните представители приеха още малките казани за варене на ракия да са с вместимост до 1000 литра, вместо досегашните до 500 литра.

Решено е контролът да се осъществява не от Агенция „Митници”, а от кметовете и общините по места. Финалното решение по темата ще бъде взето в новата пленарна сесия на депутатите през есента. „Регистрацията, декларирането и заплащането, както и административният контрол на малките обекти за дестилиране, да премине от Агенция „Митници” към съответните общини”, предложи Менда Стоянова от ГЕРБ. „Ние ще хвърлим проблема на кметовете. Митницата все пак има експерти и специалисти. Тя не може да се справи с тази контрабанда”, на мнение е Манол Генов от БСП.

Методи Андреев от ГЕРБ обясни от своя страна, че е гласувал „против” законопроекта на Менда Стоянова, защото не видял съответствие между заявена цел, а именно - да се увеличат приходите в общините. Според него законопроектът е направен така, че не само ще намали дейността на средните и малките производители на ракия, но ще ги и ликвидира. Андреев се ангажира като народен представител, който също има лозя, да внесе между първо и второ четене законодателни промени, които изцяло и точно да отразяват съвременните европейски норми.