Екозащитници: Манипулация е, че са забранили риболова в Черно море

Според рибарите без делфини няма да има риба в морето ни

Рибарите от селището Ченгене скеле са ядосани и обидени от обвиненията на екозащитниците, че те са причина за смъртта на близо 100 делфина по родното Черноморие. Това показа репортаж на Нова ТВ по темата.

Председателят на рибарското сдружение заяви, че без делфините няма да има риба. Хранят се с болната, с което подобряват популацията. Те променят и миграционните пътища на пасажната риба, на което разчитат рибарите.

Природозащитниците от сдружение "Да спасим Корал" имат друга позиция. 

„В медиите тече манипулация за забраната за риболова в Черно море. Никой никога не е твърдял, че нашите рибари са причина за смъртта на делфините. По мой адрес се изговориха стотици неща колко съм некомпетентен. Никой не ми даде досега думата. Думите на министъра на земеделието бяха изкарани извън контекста”, заяви от своя страна Атанас Русев от сдружението. 

По думите му промените ще са такива, че да се спре напълно бракониерският улов в Черно море. Това, което ще се промени, ще е страшно за бракониерите. Всичко друго е измислица, коментира Русев.

От РИОСВ-Бургас обясниха, че конкретна причина за смъртта на делфините не може да бъде посочена. За да се определи такава, е необходимо да се направи аутопсия. Тя трябва да се извърши на труп, който е намерен в рамките на 24 часа. Всички трупове на малки делфини са били в напреднал стадий на разлагане.