КАТ: Шофьорите у нас са недосегаеми, в чужбина спазват правилата

Разсеяни шофьори виновни за половината катастрофи в София

„Когато караме в България, всички се чувстваме недосегаеми. В чужбина всички слагаме коланите, караме бавно, спазваме правилата”. Това констатира в ефира на Би Ти Ви началникът на КАТ-СДВР комисар Тенчо Тенев.

Най-честото нарушение, допускано от водачите в столицата, е неспазването на дистанция. По думите му 60% от пътнотранспортните произшествия в София са след отвличане на внимание. Има глобени шофьори за използване на телефон по време на движение, но според Тенев размерът на санкциите трябва да се повиши.

Шефът на столичния КАТ посочи, че все по-често се хващат шофьори без книжки (6 само за последното денонощие) и такива, които тръгват на път под въздействието на наркотици (трима за 24 часа). 

Почти 100% от официално подадените в КАТ сигнали за нарушения, заснети с видеорегистратор, са стигнали до наказание за провинилия се водач, каза комисарят.

Той припомни, че пътната полиция има сайт, на който могат да се подават сигнали. В същото време, обаче, всеки, който изпрати кадри, трябва да е готов да се отзове на призовка и да потвърди показаното от видеото със свидетелските си показания. Тенев подчерта, че няма контакт между подателя на сигнала и извършителя на нарушението.

„Хората предпочитат да изпращат сигналите по телевизиите”, отбеляза той.