Дейци на културата на протест срещу промени в Закона за културното наследство

Промените предвиждат общините, а не специализираният Национален институт за недвижимо наследство, да оценяват допустимите намеси в паметници на културата

Археолози, архитекти, реставратори, художници и други специалисти от обединението "Форум културно наследство" протестираха срещу промените в Закона за културното наследство пред парламента.

На 23. VІ. 2016 г. в парламента депутатите приеха на второ четене ЗИД на ЗКН, срещу чиято адекватност и разумност Форумът, като експертна общност многократно се е обявявала, заявяват от обединението. Промените предвиждат общините, а не специализираният Национален институт за недвижимо наследство, да оценяват допустимите намеси в паметници на културата от категория местно значение и по ниско.

Това, според експертната общност, отваря вратите за безпроблемно унищожение на ценни сгради, тъй като местната власт и сега не успява да устои на инвестиционен натиск. Продължителните им протести, аргументите, изказани на общественото обсъждане в парламента и техните алтернативни предложения обаче бяха пренебрегнати от депутатите. Пред парламента днес протестиращи събираха подписка до президента с искане той да наложи вето на приетите поправки, пише "Булфото".