Спряха водовземането от язовир "Пчелина" след намеса на еколози

ВЕЦ-ът, който заработи в началото на тази година до пернишкото село Ковачевци

Министерството на екологията е разпоредило незабавно спиране на водовземането от язовир "Пчелина" от новооткрития ВЕЦ със същото име. Това става ясно от съобщение до медиите от ведомството в края на работния ден във вторник. ВЕЦ-ът, който заработи в началото на тази година до пернишкото село Ковачевци , използва големи количества от водата за производство на електроенергия и пресушава с бързи темпове язовира, е установила проверката от днес. 

Решението на ведомството идва ден след остра негативната реакция на местни граждани в социалните мрежи и медиите и след проверка на място от отговорните институции във вторник. Експерти от басейнова дирекция "Западнобеломорски район", Регионалната инспекция по околна среда и води в Перник и "Напоителни системи"ЕАД са извършили проверка на язовир "Пчелина" след постъпил сигнал на "зеления телефон" в министерството за ползване на големи водни количества от язовира и жалба от жители и собственици на имоти и туристи в района на язовира, уточняват от пресцентъра. В жалбата са изразени опасения от последиците от пуснатата в експлоатация водноелектрическа централа и са описани възникнали проблеми от резкия спад на обема на язовира.

Проверката констатира намаляване на нивото в язовира. Предстои да бъдат предприети законосъобразни действия за изменение на издаденото разрешително, както и допълнителни ограничителни условия на водовземането в периода на маловодие с цел гарантиране опазването на водния обект и екосистемите в района, уверяват от МОСВ. ВЕЦ-ът работи от началото на 2016 г., а проблемите с източването на водата започнали през пролетта. Само за ден нивото на язовира спаднало с 15-ина сантиметра.