Предложение: Металдетекторна рамка на входа на всяко училище

Тя ще струва около 3000 лв, резервният вариант е палка

Да се постави металдетекторна рамка на входа на всяко училище, за да се гарантира по-добре сигурността на децата. Това предложи в интервю за Дарик експертът по охрана и депутат от ГЕРБ Маноил Манев. Ако бюджетът на училищата не позволява да се отделят около 3000 лева за рамка, то за около 100 лева може да се купи палка, която също засича метални предмети в ученическите раници и джобовете.

"От близо една година ние говорим за това, че трябва охраната на училищата и отношението към училището от гледна точка на сигурността да се промени коренно. Първо, трябва да се направи, така че дворът на училището също да е част от училището, защото там се случват всички хубави и лоши неща. След 14-годишна възраст сигурно половината от учениците носят ножове, но във всяко едно училище може да влезе и зле настроен човек с огнестрелно оръжие. Няма никаква проверка. А влезе ли един път в двора на училището, той вече е сред децата", предупреди Манев.

"Затова ние предлагаме периметърът на охрана на училищата да бъдат техните дворове и вътре в двора на училището да се влиза през пропускателен режим и след проверка за носене на оръжие, както и промяна на отношението към видеонаблюдението. Двама охранители могат да поемат едно училище съвсем спокойно - единият стои на камерите и гледа какво се случва, другият осъществява пропускателния режим на входа на училището. Така винаги може да се реагира", допълни той.