СМГ с най-висок успех, Втора английска - най-желаната гимназия в София

Ученици и родители могат да ги проверят в специален сайт на МОН

Втора английска гимназия е най-желаното училище на първо класиране при седмокласниците. Софийската математическа гимназия пък е с най-висок минимален праг. Това съобщи началникът на образователния инспекторат в София - Ваня Кастрева.

По думите й в класацията на Топ 10 на училищата в столицата след СМГ е 91-ва Немска езикова гимназия, чийто минимален бал е 33,572., на следващо 7-мо СОУ с минимален бал - 32,858. Следват: 164 –та Испанската езикова гимназия с минимален бал - 32,036, Първа английска езикова гимназия - 31, 856, Втора английска гимназия - 31, 714, 9-та Френска езикова гимназия с минимален бал 31, 22-ро СОУ - 30,180, 133-то СОУ - 29,750, 35-то СОУ - 29,572.

Общо подадените заявления са 126 000, като един ученик е посочил 217 паралелки в документите си. Най-желаната паралелка, посочена от седмокласниците 1906 пъти, е с чуждоезиков профил с първи език испански и втори –английски, в 164-та Испанска езикова гимназия „Мигел де Сервантес“.

Следва паралелка в подобна комбинация - на 22-ро СОУ „Георги С. Расковски“ профил чуждоезиков с английски и втори език - испански. Тя е поискана 1729 пъти. На трета позиция е Втора английска гимназия с профил чуждоезиков английски водещ и втори немски и Националната търговско-банкова гимназия, която по думите на Ваня Кастрева събира най-много желаещи ученици в своята паралелка „Банково дело с английски език“.

Кандидат-гимназистът с най-висок бал от 35, 876 е класиран на своето първо желание за 91-ва Немска езикова гимназия. На второ място, с бал 35,875, е кандидат, класиран в СМГ в профил природоматематически, с немски език.

След първия етап на класиране ще бъдат 25 паралелки, като се очертават около 600 свободни места в цяла София.

Резултатите от първия етап на класирането за професионални и профилирани училища с прием след 7-ми клас могат да се проверят на сайта www.7klas.mon.bg, съобщиха от образователното министерство.

Ако ученикът кандидатства в региона, в който е полагал изпитите, проверката на класирането се извършва с въвеждане на ЕГН и входящ номер. Ако ученикът кандидатства в регион, в който не е полагал изпити, проверката на класирането се извършва по ЕГН и избор на желания регион. Учениците могат да се запишат в училищата, в които са приети, от 28 до 30 юни.

Ако ученик желае да участва на второ класиране, подава заявление в училището, в което е класиран на първо класиране. Срокът за подаване на заявленията е от 28 до 30 юни т.г. включително. Тези ученици, които в първия етап не са приети никъде, автоматично участват във второто класиране.