Министър Русинова: Грешка е доходите да се обвързват само със социалната политика

Социалната политика не трябва да се бърка със социалистическа, убедена е Зорница Русинова

Този позиция изрази в студиото на Би Ти Ви новият социален министър Зорница Русинова. 

По думите й доходите на работещите в България не зависят само от социалната политика и би било жалко, ако зависеха само от социалната политика – те зависят от това какво работят, как работят и каква е икономическата обстановка в страната, обясни Русинова.

Русинова изтъкна, че за нея е много важно да се разработи в министерството механизма за прогнозиране на нуждите от работна сила. Един от проблемите на пазара на труда в България е връзката между образователната и обучителната система и това, от което има нужда бизнесът. 

Първата ми задача ще е да ангажирам малко повече местните власти и работодателите и синдикатите да имаме ясни и точни прогнози за регионалните, за браншовите необходимости на бизнеса и оттам да подпомогнем работещите хора с квалификация.

Като свой приоритет новият социален министър посочи работещите майки.

"Като майка съм се върнала 6 месеца, след като се роди детето ми на работа, защото имах добра възможност, добра кариера и късмета да имам баби, които може да се грижат за детето. Българските работодатели трябва да имат начини и стимули как да привлекат българските семейства. Ще предложа промени в Кодекса на труда които да дадат по-добри възможности за гъвкави форми на заетост, по-добро съвместяване на личния и семейния живот, възможност за работа от къщи и стимули за самите майки по-бързо да се връщат на работа", каза Русинова.

Министърката коментира и отношенията на социалното министерство с финансовия министър Владислав Горанов. 

"Искам да избягаме от стигмата "Социалният министър е добър, финансовият е лош", работим с министър Горанов в екип", подчерта Русинова.

Тя споделя философията на финансовия министър по отношение на втория стълб на пенсиите и ще работи сериозно в тази посока. 

"Основната цел на промените в КСО е да се създаде по-добре доверие в пенсионните дружества от страна на осигурителите и да се предвидят възможности как с допълнителни мерки може да се преодолее бъдещ дефицит в системата" посочи социалният министър.