Комисията за конкуренция пусна сделката за "Токуда"

Аджъбадем ще разполага с 4 болници с общо 750 легла, 4 медицински центъра и около 2300 служители

Комисията за защита на конкуренцията не спря  сделката за болница “Токуда”. Според антимонополния орган придобиването на болничното заведение от турската “Аджъбадем” няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение на българския пазар.

Сделката бе обявена преди малко повече от месец. Тя е за около 250 млн. лв., като включва “Токуда”, част от “Сити Клиник” и задължения на двете болници.

"Токуда болница София" е най-голямата частна болница в България с приходи от близо 100 млн. лв. за 2015 г. Клиниката е на четвърто място по плащания от здравната каса в България. Обект на сделката е и диагностично-консултативен център, център за клинични проучвания, хоспис, аптека, трудова медицина и здравният застраховател "Токуда".

"Сити клиник груп" е шестата по приходи частна верига болници с приходи от около 40 млн. лв., но тази година се очаква да нараснат значително след откриването на новата онкоболница в края на миналата година.

След приключването на сделката "Аджъбадем" ще разполага с 4 болници с общо 750 легла, 4 медицински центъра и около 2300 служители в България. Като цяло, турската компания ще има в три различни държави над 3500 легла в 22 болници.