Гърмен отново на протест година след размириците

Няма да спрем с протестите, докато не ни смачка полицията, както миналата година, заканван се местни жители

Жителите на община Гърмен излизат на митинг шествие, с което ще отбележат една година от размириците там.

Гърмен въстана на 23 май 2015-а след сбиване между българи и роми. Напрежението ескалира, стигна се до сблъсъци, а седмици наред местните протестираха срещу незаконните постройки и презаселването в ромската махала. Година по-късно те твърдят, че нищо не се е променило оттогава. Затова днешното шествие цели не само да припомни годишнината, но и да постави отново исканията за премахване на незаконните постройки и по-ефективна борба с битовата престъпност в района. 

Kметицата Минка Капитанова отмъщава на хората от Гърмен, които участват в протестите срещу незаконните ромски постройки. Преди няколко дни например уволни сестрата на едно момче, което участва в протестите. Чувстваме се дискриминирани, жалят се в жители на Гърмен пред камерата на Би Ти Ви

Едно от основните обвинения на жителите на града е, че законите не важат с еднаква тежест за всички. „Имам земя в квартал „Кремиковци”, но не мога да я ползвам, защото е превърната в бунище, разкопана е и има дървени постройки”, разказва Георги Георгиев.

По думите му той попитал общинските власти какви ще са последствията, ако и той започне да строй там. Отговорът – ще ви съборим.

„Защо на мене не ми се позволява, а на тях давате”, запита ядосано Георгиев.

"Няма да спрем с протестите, докато не ни смачка полицията, както миналата година. Тогава подписвахме протоколи, глобяваха ни... Циганите затвориха пътища два пъти, а нищо не им се случи", възмущават се други.