Антична Сердика прокапа

Античният комплекс струваше 15 милиона, но не издържа при първия по-голям дъжд

Антична Сердика прокапа. По старата, вече покрита, римска улица „Декуманус Максимус“, в източната й част, близо до бившия Партиен дом, тече вода. Тече от стените и от тавана.

Пропускат и уплътненията на единия стъклен купол, който някои софиянци оприличиха на "оранжерия". Част от мазилката по таваните вече е набъбнала от влагата и трябва да бъде правена отново. От Министерството на културата коментираха очевидното - че течът е вследствие от дъждовете в последните дни.

"Фирмата изпълнител на обекта е своевременно уведомена за създалата се ситуация. Течът ще бъде отстранен в най-кратки срокове от изпълнителя и разходите ще бъдат за негова сметка, тъй като обектът е в гаранция", допълват от институцията.

Античният комплекс "Сердика" струваше 15 милиона лева, платени с пари от ЕС и съфинансирани от държавния бюджет. Изпълнител на проекта е дружеството ДЗЗД "Антична Сердика", в което варненската "Пътища и мостове" държи 50 на сто. Останалите участници са държавната фирма "Реставрация" с 30-процентен дял, "Пътстрой-Варна" - с 10%, и "Финанс Груп 2013" - останалите 10 на сто. Изпълнителят увери, че ремонтните дейности ще започнат още в четвъртък и дефектите ще бъдат отстранени същия ден.

"Освен Рим, нито една друга европейска столица не притежава такъв обект", каза при откриването на 20 април министърът на културата Вежди Рашидов. "Този обект го изстрадахме", допълни той, имайки предвид как реконструкцията се е проточила пет години. Сега министерството ще продължи да го "страда", предвид появилите се течове. Това е втори строителен гаф в голям обект на Министерството на културата. Първият бе с националния художествен музей "Квадрат 500" . Там падна мазилката в две от залите му по-малко от година след откриването.