Светият синод ще решава съдбата на архимандрит Дионисий

Свещеници разказват, че архимандритът бил близък на митрополит Иларион, който пък бил изповедник на патриарх Максим

Светият синод ще обсъди поведението на предстоятеля на храма "Св. Александър Невски" архимандрит Дионисий, който освен зарята в нощта на Възкресение, в последните месеци си позволявал и доста неканонични нововъдения в църковните служби, пише "Дневник". За да се произнесе Светият синод, който ще заседава след 16 май, е нужно да има оплакване, внесено в канцеларията. Такова писмо се очаква до дни и то не само от недоволни миряни.

Архимандрит Дионисий е предстоятел на патриаршеската катедрала от няколко месеца, но за това време успял да прогони голяма част от енориашите - едни отишли в Руската църква, други в храма "Света София", разказаха от Светия синод. Причината за разбягването на миряните - излишната помпозност и театралност, придавана от Дионисий на богослуженията.

Отец Костадин също обвини предстоятеля на храма в канонични нарушения и заяви, че повече няма да бъде в евхаристийно общение с него. Сред примерите за твърденията си, той посочи, че на Велика събота причастието се е давало от ръка на ръка, което е в противоречие с богослужебните канони.

На два пъти вече в Синода се е повдигал въпросът за махането на Дионисий, но все е съвпадало с по-важни за Църквата неща и това го спасявало. Последния път заради предстоящата канонизация на Свети Серафим в края на февруари, архиереите оставиха без последствие едноличното решение на архимандрит Дионисий да въвежда такса от 5 лева за туристи.

Преди да бъде назначен за предстоятел на патриаршеската катедрала Дионисий беше началник на отдел "Богослужебен" при Светия синод, назначен по благословението на патриарх Максим през 2006 г. Всъщност 34-годишният Дионисий е бил сред приближените на покойния доростолски митрополит Иларион, който пък беше изповедник на също покойния патриарх Максим. От уважение към дядо Иларион светейшият Максим лансирал Дионисий, а патриарх Неофит го наследил, разказват от Синода.

Според официалната му биография на 27 април 2002 г. в Казанлъшкия манастир "Въведение Богородично" Диойнисий (Мишев) приема монашески постриг чрез Старозагорския митрополит Галактион. На 1 септември 2002 г. монах Дионисий е назначен за митрополитски библиотекар и на 23 ноември е ръкоположен от митрополит Галактион в йеродяконски чин. От 1 декември 2002 г. до 1 март 2003 г. е на служение в Старозагорска св. митрополия. От 1 март 2003 г. до 1 февруари 2004 г. изпълнява послушание в Златноливадския манастир "Св. Атанасий". По искане на покойния митрополит Иларион от 1 февруари 2004 г. йеродякон Дионисий е назначен за митрополитски дякон в Доростолска св. митрополия. На 30 юли 2006 г. в Шипченския манастир "Рождество Христово" по време на съборна архиерейска св. Литургия е ръкоположен за йеромонах от Знеполския епископ Николай (по-късно Пловдивски митрополит).

На 1 декември 2006 г. йеромонах Дионисий е назначен за сътрудник в отдел "Културно-просветен" при Светия Синод. На 21 март 2008 г. по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство в столичния храм "Св. Седмочисленици" чрез Доростолския митрополит Иларион. На 1 юли 2011 г. архимандрит Дионисий по благословение на патриарх Максим и решение на Св. Синод е назначен на длъжността "Началник отдел "Богослужебен" при Светия Синод.

Въпреки че е ръкоположен от митрополит Николай, архимандрит Дионисий си давал сметка, че не може да разчита на него. Омръзна ми да ме дави, а после да се прави, че ме спасява, казвал Дионисий за дядо Николай.

Архимандритът знаел, че никой няма да се застъпи за него, още повече, че на практика всички приближени на патриарх Неофит, не го харесват заради напрежението, което създава за главата на Българската православна църква. За патриарх Неофит обаче напомнят, че не е по радикални груби мерки, а той вярва в доброто у хората и все гледа да реши проблемите с кротост.

За зарята в нощта на Възкресение патриархът е бил уведомен по телефона, разказаха от синода, което обаче не потвърждава мнението на Дионисий за съгласуваност на инициативата. Така или иначе всичко, което се случва в патриаршескака катедрала, трябва да мине през решение на Светия синод, защото патриархът няма право да взима сам това решение. Дионисий добре познава реда и знае, че Синодът трябва да му нареди, разказаха източници на "Дневник". Според тях той се застрахова по най-грозния начин, като уведомява патриарха по телефона, което не се случвало за първи път.