Стотици на опашка пред чудотворната икона "Света Богородица - Всецарица" в "Св. Ал. Невски"

Светата икона ще остане в патриаршеската катедрала до 2 май - до втория ден на Възкресение Христово

На Велика събота днес в патриаршеската катедрала "Свeти Александър Невски" беше посрещната иконата "Света Богородица - Всецарица" от Света гора. Иконата е осветена в Светогорския манастир "Ватопед", където се съхранява оригиналният ѝ чудотворен образ. Чудотворната Светогорска икона помага на онкологично болни хора, идващи при нея с вяра.

Светата икона ще остане в патриаршеската катедрала до 2 май - до втория ден на Възкресение Христово. След празничната литургия на 2 май иконата ще бъде тържествено пренесена в Гигинския Църногорски манастир "Свети Козма и Дамян", където завинаги ще бъде обект на свето преклонение. Иконата помага само на тези от нас, които се молят искрено и застават пред нея с вяра, обясни пред БГНЕС иподякон Николай.

Отец Никанор разказа, че светогорската икона става известна след XVIII век и с многобройните случаи на изцеления на болни от тежки онкологични заболявания и зависимости. Интересното е, че има още няколко копия на тази икона в Русия, които са известни също с чудотворните си дарби, разказа още отецът. „Пред иконата трябва да се помолим като нямащи. Като такива, които не отиваме с достойнства и заслуги, а буквално като нищи, като гладни, като чакащи и нуждаещи се, с голямо смирение. А преди това трябва да простим на всички наши врагове”, посъветва ни отец Никанор.

Елена Николова е от потомствено православно семейство, дядо й е бил църковен настоятел, а майка й е кръстена от него на Светата Троица, учила е вероучение. Нашият Бог е Бог на чудесата и майка му Света Богородица е светъл образ, изваян в чудотворната икона Всецарица, разказва тя. Това е голям дар за българския народ, продължава Николова. Според нея православната църква е оригиналното християнство, което е от I век и ние трябва да я пазим, да се съобразяваме с нейните канони, защото те са за добро на българите. Защото нашата вяра е застрашена и затова трябва да познаваме православието, за да отделяме лъжата от истината, препоръча тя. Друга жена, на средна възраст, днес е пристигнала от Австрия и веднага е дошла в храма „Св. Александър Невски”, за да се помоли и да излекува очно заболяване. „Чакам с нетърпение да докосна иконата”, през сълзи сподели тя.