Шефът на КАТ: Наркотиците се превръщат в новите "убийци" на пътя

От 200 до 300 за седмица са шофьорите, регистрирани, че карат след употреба на алкохол

В областните дирекции на Пътната полиция, където са закупени уреди за проверка на шофьорите за използване на наркотици "нещата са стресиращи". Този коментар по темата даде в ефира на БНТ началникът на управлението Бойко Рановски.

Като пример той даде област Пазарджик, където от 30 проби има 20 положителни теста. По думите му в Бургас положението е подобно - от 70 проби - 50 положителни.

„Явно проблемът, който вече го имат в някои западни държави с употребата на наркотични вещества, повече отколкото с алкохола, ще дойде и при нас", допълни Рановски.

По думите му пробите са по-скоро за леки наркотици, но са различни за различните области. Статистиката показва, че ежеседмично има между 200 и 300 шофьори, хванати след употреба на алкохол.

Припомняме, от 2010 година в употреба се въведоха т.нар. дрегери за наркотици, когато 5 такива уреда бяха разпределени в областните управление в страната. Те улавят наличието на амфетамини, метаамфетамини, опиати, кокаин, техните метаболити, бензодиазепин и канабиноиди.