Теодосий Теодосиев: Матурите у нас са "зона на организирана престъпност"

Според него у нас има много ученици, които нямат знания, но получават дипломи

Матурите в България са „зона на организираната престъпност". Това стряскащо разкритие направи преподавателят по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев по време на кръглата маса по проблемите на висшето образование, съобщава "Дарик". 

Според Теодосиев със съдействието на учителите, децата могат да преписват безпроблемно по време на зрелостните си изпити, което по-късно се отразява и на качеството на студентите в университетите. Според учителя повечето ученици не приемат образованието си за важно и гледат на него като на нещо формално.

По думите на Теодосиев проблемите във висшето образование се коренят още от гимназиалния етап. Според него учениците много често имат училището за нещо съвсем формално.

Преподавателят по физика бе категоричен, че много от учениците нямат нужните знания, но получават дипломи за средно образование.

"В България матурите са зона на организираната престъпност. Със съдействието на учителите си преписва поголовно. Това е подсъдно. Голяма част от нас, учителите, сме за затвора, защото издаваме документ с невярно съдържание - диплома за средно образование. За сравнение - мой възпитаник, който работи в Германия, каза, че в едно частно училище в Германия, където богати родители са си пратили децата, една година от един цял випуск нито един не е получил диплома за средно образование, просто не покрива нормативите", допълни учителят.