Луковмарш и контрашествие "Без нацисти по улиците ни"

И двете шествие ще бъдат организирани в София

За 13-и пореден път днес в София ще се проведе възпоменателно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, по-популярно като Луковмарш. То ще започне от пилоните на НДК в 17.30 часа, съобщава Би Ти Ви.

Ген. Луков е един от последните ръководители на  Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) до смъртта му на 4 януари 1943 г. Тази организация се е борила „срещу масоните, евреите и комунистите“, за забраняването на книги и организации, които противоречат на националистическите ценности, за контрол върху печата, национализация на банките и разтуряне на партиите.

Организиран е и контрашествие от движението „Антифашистко действие – София“ под надслов „Без нацисти по улиците ни!“. То ще се проведе от 12 ч. и също е със сборен пункт пред пилоните на НДК. Организаторите му категорично се противопоставят на провеждането на Луковмарш, лансирайки идеята, че ген. Луков е водач на ултранационалистическата и пронацистка организация.

Организаторите на шествието „Без нацисти по улиците ни!“ се солидаризират с всички жертви на ултранационалистическа престъпност – бежанци и мигранти, роми, евреи и други, и подчертават, че събитието им не е обвързано с политически партии.

Властите не са разрешили шествието на Луковмарш, което е насрочено за днес, съобщиха  от пресцентъра на Столичната община днес за "Дневник". Организаторите са получили разрешение само за поставянето на цветя пред къщата на ген. Христо Луков, която се намира на ул. "Тракия" 1.