Кунева обеща да има учебници за малките ученици, макар и стари

Издателите предлагат новите учебници да влязат в сила от 2017 година

Учебници за 15 септември ще има. Те обаче може да не са нови. Това стана ясно от коментара на образователния министър Меглена Кунева след срещата на ръководството на МОН с представители на издателите. 

Издателите предлагат новите учебници да бъдат готови за 2017 г., а за тази да има редакции или помагала за онези части в новите учебни програми, които се различават сериозно от досегашните. Те не смятат за добре децата да започнат учебната година с некачествено направени учебници по претупана процедура.

Новите учебни програми от 1 до 5 клас са много важна патриотична задача. С този закон има шанс да направим училището такова, каквото много поколения мечтаят. Тaзи седмица говорих няколко пъти с издателите на учебници", подчерта Кунева и добави. "С тях имаме едно и също желание да решим проблемите, които по обективни причини съществуват".

Във връзка с новите учебни програми от 1 до 5 клас министърът поясни, че това е една много важна патриотична задача. „Имаме ограничения във времето, законът дава 7 месеца на издателствата да представят своя продукт, за да могат учителите да изберат. Издателите декларираха да спазят този срок до 2017 година. „Едно нещо не искам да допусна - хаос и напрежение в системата и децата да нямат учебници за 15 септември", каза още министър Кунева.

След срещата на ръководството на МОН с представители на издателите, Никола Кицевски от издателство "Просвета" заяви: Обеди нихме се около едно решение, което ще предложим на министерството. Недопустимо е децата на 15 септември да започнат годината без учебници, или с такива, които не са достатъчно качествено направени.

„Предложихме на министерството новите учебници да влязат в сила от 2017 година, а новите учебни планове да не се променят и да влязат в сила от тази година. Ще намерим начин всички деца да се сдобият с необходимите методи за работа. Ще приложим решение, което е най-добро за момента", каза още Кицевски.

От издателство "Булвест 2000" увериха, че целият бранш търси изход от ситуацията. Винаги сме спазвали закона, ще го спазим и сега, обяви представител на издателството.