РБ искат по-лек режим за собствениците на ракиени казани

Според тях тези забрани не почиват на каквато и да било икономическа логика

Депутати от Реформаторския блок са внесли проект за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, който цели да върне старото третиране на малките казани за ракия.

Според приетите през ноември текстове малките казани вече са с обем до 500 литра, а не 1000, както беше досега. Така дребните производители на ракия, които досега са варили в казани до 1000, вече ще плащат по-висок акциз. Освен това новите текстове забраняват на собствениците на казани за ракия да работят между 1 януари и 1 юли.

Реформаторите искат отмяна на двата текста и връщане в предишното положение. В мотивите си те записват, че тези ограничения са дискриминационни и заплашват изконна българска традиция, каквато е производството на домашна ракия.

Според тях тези забрани не почиват на каквато и да било икономическа логика. „Аргументите, с които са въведени тези забрани навеждат на мисълта за лобизъм в полза на големите производители“, категорични за депутатите Мартин Димитров, Петър Славов, Гроздан Караджов, Вили Лилков, и Румен Христов.

По думите на вносителите освен от пресни плодове, ракия може да се произвежда и от продукти с несезонен характер и това производство не е ограничено само във времето юли – декември.