"Бързо" правосъдие - отлагат 22 пъти делото с падналия асансьор в "Майчин дом"

Асансьорът падна на 2 март 2010 г., в него се возеха 14 души, от които пострадаха шест бременни

Делото за инцидента, при който пропадна асансьор в столичния "Майчин дом" е отлагано 22 пъти. Това пише в днешния си брой в. "Сега".

Въпреки че се гледа все още на най-ниската възможна инстанция - Софийския районен съд, от октомври 2012 г. досега реално са проведени само две заседания. През останалото време все се намират причини за отлагането му - неявяване на обвиняемите, адвокатите им или на вещи лица. Едно заседание е отменено заради сигнал за бомба. Това сочат резултатите от проверка на инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Сигналът е подаден от част от жените, които пострадаха тежко при инцидента.

Асансьорът падна на 2 март 2010 г., в него се возеха 14 души, от които пострадаха шест бременни.

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу четирима души - Красимир Паунов, собственик на фирмата по поддръжка, Галин Стоянов от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, които проверяват съоръженията, Николай Костевски, началник-отдел "Управление на собствеността на болницата", и директора на лечебното заведение Виктор Златков. Дори да бъдат осъдени, ще получат наказание глоба, както иска прокуратурата.

"От внасянето в съда до настоящия момент са изминали 3 години и 8 месеца, който срок се явява неразумно продължителен", пише в становището на ИВСС. В него е записано още, че съдията има право да глобява обвиняемите, ако те не се явяват на делото.

От инспектората са отправили препоръка до председателя на районния съд Методи Лалов да предприеме мерки за приключване на делото, тъй като в противен случай държавата ще трябва да плати обезщетение за бавно правосъдие.

Това не е единственото дело по този случай. Пострадалите жени заведоха граждански искове за обезщетения. Едно от тях дори приключи окончателно. Според решението на Върховния касационен съд на една от пострадалите трябва да бъдат изплатени 75 хил. лв. При инцидента Лидия Димитрова е била в седмия месец от своята бременност. След него тя е приета по спешност във ВМА. До раждането на своето дете тя не е могла въобще да става, а два месеца след това не е могла да се движи сама.

Делото продължава, въпреки че по време на съдебното следствие се оказва, че СБАЛАГ „Майчин дом“ не е имала техническа документация за злополучния асансьор, а с такава се е снабдила едва след инцидента. Освен това ограничителят на скорост е бил без пломба, което е нарушаване на техническите правила. Към датата на инцидента злополучният асансьор не е имал устройство за контрол на товара. Той е бил предвиден максимално за 6 души, но в него са качени между 10 и 12.