Невиждана от 10 години убийствена инфекция погуби санитарка в Лом

Лекарите установили, че става дума за опасна бронхопневмония, но не знаят за какъв вирус става дума

55-годишна жена, работила през целия си живот като санитарка, е издъхнала на 29 януари в ломската болница след усложнения на вирусна инфекция. Информацията потвърди шефът на клиниката д-р Георги Савков.Мара Трифонова постъпила в болницата на 21 януари. Жената имала упорита кашлица, но без температура. Приета е във вътрешно отделение. Лекаритеведнага разбрали, че състоянието й е тежко и става дума за опасна бронхопневмония. След няколко часа се влошила и докторите я преместили в реанимация. 

Незабавно потърсили консултация с професор Темелков, национален консултант. На следващия ден професорът пристигнал в Лом. Потвърдили се опасенията на местните доктори, че санитарката е развила много тежко усложнение след вирусна инфекция и оцеляването й е поставено на карта, пише konkurent.bg.

„При такива болни шанс да оцелеят имат само 5 на сто. Дори и да преодолеят най-тежкото състояние, болестта си казва думата и не успяват да се излекуват напълно.”, коментираха лекари.Състоянието на Мара Трифонова продължило да се влошава. Лекарите се борили за живота й всяка минута, но въпреки това фаталният изход настъпил. Жената издъхнала на 29 януари, девет дни след постъпването й в болницата.

„При 95 на сто от пациентите това усложнение завършва със смърт. Не сме имали такъв тежък случай в нашата болница през последните десетина години. Нямаме обаче анализ на лаборатория по вирусология, за да знаем за какъв вирус става дума.”, каза д-р Георги Савков.

Той призова всички пациенти - от децата до най-възрастните, при най-малките съмнения за остра вирусна инфекция да търсят незабавна лекарска помощ.