СДВР: Има ръст при кражбите на коли

7% е ръстът на автокражбите за столицата, но от полицията се хвалят с повишена разкриваемост

Полицията ще иска законови промени, свързани с автоморгите. Причината е че през 2015 година се отбелязва ръст на кражбите на автомобили. От СДВР и Главна дирекция Национална полиция представиха отчет за изминалата година, според който 3460 автомобила са се разделили насилствено със своите собственици. 7% е ръстът на автокражбите за столицата, но от полицията се хвалят с повишена разкриваемост. Над 25% са откритите автомобили, а разкриваемостта на този тип престъпления е скочила от 5.5 на 10%.

По думите на шефа на Националната полиция Христо Терзийски от началото на тази година вече текат активни мероприятия, които да се преборят именно с тази тенденция. От СДВР съветват пък гражданите да внимават много какво авточасти купуват и от къде, тъй като 805 от откраднатите коли се ползват именно за разпродажба на части, предаде news.bg. Хората трябва да следят за съмнително изглеждащи търговски обекти, търговия по интернет или за подозрително евтини части. От полицията уточняват, че ако гражданите, въпреки подозренията си, закупят примерно с 3000 по-евтин двигател, то в рамките на разследване той ще бъде иззет като доказателство и парите на гражданите няма как да бъдат върнати. 

Предлаганите законови промени ще са свързани със по-строг регламент за автоморгите, за да има засилен контрол при продажбата на авточасти и търговията с метали. От Столичната дирекция на МВР се похвалиха и с разкрита кражба на нова и модерна мазда, която завършила с гонка и употреба на физическа сила, за да бъдат задържани двамата крадци – Иван Райков и Николай Николов. Двамата са задържани за 72 часа, а столичните полицаи признават затрудненията си с тази ситуация, тъй като открадната кола е надхвърлила възможностите на поостарелите полицейски автомобили. Поради разпространяващи се фейсбук постове столична полиция обявява, че няма случаи на разбити предни стъкла на автомобили с цел кражба на новите по-скъпи винетки.