Психолози дебнат за терористи в затворите

България черпи опит от Австрия за налагане на ограничения на финансирането на радикална пропаганда на територията на страната

Психолози и социални работници бдят за признаци за радикализация на настанени в българските затвори. Това стана ясно от писмен отговор на правосъдния министър Христо Иванов в отговор на депутатски въпрос, съобщи БГНЕС.

През септември Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” към Министерството на правосъдието е изготвила анализ на риска от радикализация сред лишени от свобода или обвиняеми и арестувани. На базата на този анализ дирекцията е разработила стратегия за обучение на персонала на затворите и следствените арести с цел превенция на потенциалната радикализация на местата за лишаване от свобода. Досега анализът и стратегията по темата не са били оповестявани.

“Специално внимание се отдава на обучението на социални работници и психолози относно начините за събиране на информация за характера, обкръжението, влиянието върху лишените от свобода и техните бъдещи планове, и как да се разпознават признаците на радикализация и насилственият екстремизъм”, се казва още в отговора на Христо Иванов относно мерките за борба с риска от вербуване на затворници за бъдещи радикални и терористични дейности. В това направление България черпи опит от Австрия за налагане на ограничения на финансирането на радикална пропаганда на територията на страната, допълва Иванов. Министърът обаче не уточнява в какво се изразява австрийската практика.