Експерти съветват: Останете си при ЕРП-тата

Експерти от Българския енергиен и минен форум съветват гражданите да продължат да използват ток от съответното ЕРП и след либерализацията на енергийния пазар.

Стойте си при ЕРП-тата, правете си анализи, озъртайте се, но засега си останете при същия доставчик на електроенергия. Не съветваме битовите потребители да тръгват на този опасен експеримент да излизат на свободния пазар. И сега има такива примери за битови потребители, сами избрали доставчика си на ток, но те не са особено успешни и удачни. Получават се сравнително по-високи и неясни цени. Това заяви  председателят на Форума Иван Хиновски.

Участниците в него предложиха практически съвети за потребителите, които все пак се решат на промяна на търговеца, от който да купуват електроенергия. По думите им ще е необходимо решение на Общото събрание на етажната собственост или управляващия орган на компанията. Освен това е добре да се приготви информация за ориентировъчното потребление на енергия, информация за реактивната енергия, която генерира обекта и др.

Освен това потребителите трябва да се информират за лиценза на търговците на енергия, което може да се стане на сайта на КЕВР, и да проучат по-задълбочено търговеца – откога е на пазара, каква е клиентската му база и т.н. Дори и да имат тази информация обаче е добре след да потърсят и услугите на консултант, което важи особено за битовите потребители, тъй като материята е сложна, а в договорите може да има редица „уловки“, допълват от Форума.

Експертите са категорични, че не трябва търговците да се избират само по предлаганите цени, тъй като е възможно в цената да не са включени важни компоненти. Затова договорите трябва да се четат внимателно, посочват експертите.

Те обясняват, че цената на тока няма да бъде различна за дневна и нощна енергия, а ще има само една цена, усреднена от търговеца.

Един от най-големите проблеми е ако даден потребител избере търговец за доставка на електроенергия, а след това търговецът обяви несъстоятелност, защото тогава разходите ви ще скочат многократно, уточни Иван Хиновски.

Според експертите на Българския енергиен форум усилията на индустрията обаче трябва да бъдат насочени към излизане от регулирания пазар на електроенергия.

България няма да има истинска либерализация и свободен пазар на електроенергия в пълния смисъл на думата, тъй като НЕК не може да бъде заобиколена, коментираха експертите. Те подчертаха, че тъй като ва все пак ще се случи, ще доведе до увеличаване на цените. От енергийния форум казаха още, че са необходими и важни законодателни промени, които трябва да са факт преди Нова година, когато трябва да започне работа енергийната борса, но това едва ли ще се случи.