Експерт: Проблем на България е липсата на пътна политика за безопасност

С безцветни стикери на номерата на колите лъжем камерите, ако караме с превишена скорост

Ние сме държава на абсурдите, нека органите да си свършат работата. Това заяви Йонко Иванов, председател на Съюза по авто-мото подготовка в България.

Той коментира репортаж на Нова ТВ, показващ как шофьор може да  мине през камерите на пътя без да бъде регистриран с каква скорост кара. 

"Невидими" за полицията е последното "изобретение", което дава възможност на шофьорите да карат с превишена скорост, без да бъдат засечени от видео камерите на пътя. От репортажа става ясно, че на сайт в интернет се предлагат стикери, които скриват номера на колата, така че да не бъдат регистрирани като нарушителите на пътя, ако карат с превишена или несъобразена скорост.  

В света се развиват такива стратегии, че някой би могъл да си помисли да излъже камерите. Освен това там има регламент - по аутобаните да се движат колите със 120 км в час в четирилентово плотно, без да се нарушават правилата. Те имат строга пътна политика за безопасност за 20 години напред. И с мерките, които предприемат една Испания, например, свали с пътя пътните автопроизшествияа си само за година, коментира Иванов.