Параграф 22: В Сладкодум само разведена двойка избира кмет

Ибрям и Бахрие са единствените жители в селото

Село с двама жители, бивши съпрузи, ще избира кмет. До подобна нелепа ситуация се стига заради новите правила за вота на 25 октомври. На тези избори всяко село с над 100 жители ще си избира пряко кмет. Досега бяха нужни 350. Промяната беше посрещната с аплодисменти. С наближаването на местния вот обаче стана ясно, че у нас и изборите не са точно това, което са.

В Крумовградското село Сладкодум на книга живеят над 100 човека. На практика – двама. По закон те трябва да си изберат кмет. Парадоксът? Жителите с постоянен адрес в селото се водят 192-ма. Тръгнали са си отдавна – кой в Турция, кой на гурбет в Европа. Законът обаче е категоричен – Сладкодум трябва да е кметство, съобщава Труд.

78-годишният дядо Ибрям е единият жител на Сладкодум. Другият е жена му Бахрие. Положението им обаче е деликатно. Взели се през 1975 година. Развели се преди 2. Защото Ибрям решил, че Бахрие прекалено много го командва. Сега делят територията на цялото празно село и две крави. Но почти не си говорят, съобщава Нова телевизия.

Положението на Ибрям допълнително се усложнява от факта, че постоянната му адресна регистрация е в Турция. Досега не е гласувал. Не може да гласува и сега. И така Бахрие е единственият жител на село Сладкодум, който има право на глас, както и да бъде кандидат за кмет. Ибрям е съгласен. Самата Бахрие леко се затруднява да разбере как така ще става кмет, но го приема като мисия. И вече има първа точка в програмата си за управление. Заплатата на селския кмет е от 450 до 630 лева. Пак по закон трябва да му се осигурят и условия за работа.  От Крумовград се шегуват, че ако Ибрям имаше право да се кандидатира, ЦИК щяло да бъде в патова ситуация на балотажа, ако двамата бивши съпрузи гласуват за себе си.