Роботът Грег обслужва пациентите в МБАЛ "Св.Марина" в Плевен

Машина последно поколение, роботът разполага с екран и вграден говорител, чрез които комуникира с пациентите

Медицински робот последно поколение от САЩ, обслужва пациентите на плевенската МБАЛ „Света Марина“ от няколко дни насам, похвалиха се от пресцентъра на здравното заведение. Умната машина се нарича Грег и с негова помощ могат да се извършват както сложни операции от голяма дистанция, така и преки консултации с болните.

Грег е висок около метър и двадесет, има способността да се придвижва безшумно по коридорите, съобразявайки обстановката и заобикаляйки случайно изникнали препятствия. Оборудван е с екран, на който се вижда лицето на лекуващия лекар, а чрез вградените говорители може да осъществи и аудио контакт. По този начин у пациента се създава усещане за непосредствена близост с медиците, на които са се доверили.

„Това е от изключителна важност за хората, защото по този начин им обезпечаваме необходимия психологически комфорт, дори да сме на хиляди километри от тях“, коментира професор Григор Горчев.

Първият в България робот болничен-асистент ще бъде представен официално пред медиите в началото на седмицата. В презентацията на чудната машина ще участват чл.-кор. проф. д-р Г. Горчев д.м.н., проф. д-р Сл. Томов д.м.н., водещи специалисти по роботизирана хирургия от България и чужбина. От болницата издадоха, че скоро ще пристигне още един колега на Грег.