​Проф. Янакиев: Митрополит Николай казва неистина, Местан и Цонев нямат принос към православните

Правителството на Георги Близнашки върнаПатриаршеската катедрала в собственост на БПЦ

В интервю Пловдивският митрополит Николай твърди, че Българската православна църква трябва да благодари и да похвали политиците помогнали за изготвянето на нотариален акт на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. По неговите думи похвала заслужават господин Лютви Местан и господин Йордан Цонев. Много ми се иска това, което е казал негово преосвещенство българският митрополит Николай да се дължи на неволна заблуда от негова страна, а не на съзнателно въвеждане в заблуждение на гражданите и читателите. Господата Лютви Местан и Йордан Цонев нямат абсолютно никакъв дял в изготвянето на нотариалния акт и във връщането на Патриаршеската катедрала в собственост на БПЦ. Тази категорична позиция изрази пред Faktor.bg богословът проф. Калин Янакиев. Според него основната заслуга за това е на тогавашният служебен министър-председател на Република България проф. Георги Близнашки.

Той подписа този нотариален акт и го връчи тържествено на негово светейшество българския патриарх Неофит. Мога да свидетелствам това, макар да съм прекъснал напълно политическото си приятелство с проф. Близнашки, поради внезапно възникналата у него политическа любов тъкмо към Движението за права и свободи (ДПС ). По онова време обаче аз бях негов съветник в служебното правителство по въпросите на образованието, културата и религията. Зная много добре екипът, който работи по осъществяването на този справедлив акт – това бяха тогавашният министър на културата и настоящ съветник на президента Росен Плевнелиев Мартин Иванов, а от страна на БПЦ това бе негово Преосвещенство предстоятелят на Патриаршеската катедрала епископ Тихон, който впрочем може и да потвърди това.

Казвам тези факти, за да изтъкна не някакви свои заслуги или съучастия в този справедлив акт, а защото наближават избор и не е добре, който и да било, да приписва заслуга на една партия, каквато е ДПС, която утре може да се похвали, че освен автор на мирния български етнически модел, помага и на православните християни в България. По онова време правителството на Орешарски, съставено от БКП, ДПС и партията на Волен Сидеров, бе в оставка и актът бе осъществен от едно правителство, в което не малка част от участниците в него, бяха и участници в протестите срещу кабинета на Орешарски. Така че бих искал да изтъкна това, което казвам, в името на справедливостта. Нито господин Лютви Местан, нито господин Йордан Цонев са имали участие в изготвянето на нотариалния акт за връщане на Патриаршеския храм в собственост на БПЦ. Това, което казва негово високопреосвещенство митрополит Николай е неистина, за която, повтарям още веднъж, много се надявам да е рожба на неволна заблуда, допълва проф. Янакиев.